söndag 10 november 2013

Att göra fantasy - Del 2 "Ondskan"

Det är måndag förmiddag. På väg till kaffemaskinen i fikarummet för en tredje kopp kaffe som enbart dricker för koffeinets skull ser du "Lars". "Lars" har en förmåga att reta upp dig. Han känns inte ärlig. Han är visserligen alltid trevlig och verkar kompetent. Men någonstans skaver det. Du har en gnagande känsla av att han inte gillar dig, att han rent av har något emot dig. Bland annat har det verkat som han ignorerat dina det du i de senaste prioriteringsmötena (för övrigt en av de få beröringspunkter ni har med varandra). Han har visserligen svarat uppskattande och kommenterat det du sagt men på det "Lars" säger efterföljande delen av mötet verkar det inte som det du sagt gjort intryck, eller ännu värre misstänker du. Han medvetet väljer att inte säga saker som stöder din framförda åsikt.

Ovanstående scenario är kanske vår vanligaste kontakt med ondskan i vardagen. När man skriver brukar ett tips ofta vara att ta med sig saker från sin verklighet in i berättelsen. Men när det gäller hur ondska gestaltas så är det INTE det man ska göra om man skriver fantasy. Tumregeln är istället att i motsats från verkligheten försöker aldrig ondskan i fantasy på något sätt försöka dölja sin beskaffenhet med polerade ytor och vackra ord, som i verkligheten. Istället tenderar ondskan i fantasy istället närmast bokstavligen skriva "ondska" i pannan på sig. Medel som används är höga mörka torn. Evigt av moln mörklagda landsytor. Namn på orter, berg och vattendrag som associerar till dör mörker och förödelse (se del 1). Sen lever de onda för att göra allt för att förpesta övriga fantasy-världen. Ofta är dessa onda ett gäng bestående av icke så bildsköna skapelser ledda av något slags mytiskt ont och hämndlystet väsen. Att demonisera ens motståndare är något som ofta används som ett sätt att skapa fördelar till sig själv eftersom man framstår som god i jämförelse med den man demoniserar. I fantasy behövs inte det. Ondskan är nämligen precis hur ond och genomusel som helst.

På kontoret är dina antagonister inte så här tydligt onda, vågar jag nästan lova.

  

tisdag 5 november 2013

Ett ögonblick..

..Idag med Ahmadinejad. 

Vad har du på dig?
-Det vanliga. Jag kör mitt Dressman-kit. Kanske en smula 'svennigt' men hey, de har bra kläder till schysta priser. Varför krångla till det då?

Vad gör du mest nu för tiden?
-Mycket twitter. En ny värld för mig. Där träffar jag många gelikar. Lite som under mina unga år som radioamatör.

Åhå, några rekommendationer?
-145 MHz.. Skämt och sido. Sture Bergvall brukar twittra om det lilla livets vackra stunder och nyckfullhet. Vackert. Marcus Birro är underhållande också. Högt och lågt, och mycket fotboll.

Till sist, din regim under din tid som ledare betraktades av många som världens fartligaste och mest brutala mot sitt eget folk, vad brukar du ha på dig vid lite festligare tillfällen?
-Jag gillar helt enkelt att förtrycka mitt folk. OK? Vad jag gör eller har på mig på fritiden är min ensak.


Snart din twitter-följare?