lördag 18 januari 2014

Att göra fantasy - del 3 "raserna"

Att säga att fantasy inte är fantasy utan ett digert kartotek av raser är att fara med osanning då det finns många exempel på motsatsen. Men jag säger ändå att fantasy.. det är fasen inte fantasy utan raser. Inte för att det nödvändigtvis ökar läsvärdet. Men då fantasy-författare i gemen verkar ha större förkärlek föra att skapa världar med släktträd, kungalängder och då raser med tydligt definierade karaktärsdrag, snarare än att låta berättelsen och dess karaktärer bära verket. Så om man ska skriva fantasy bör man minst ha med X dessa raser för att det ska bli bra... om man med bra menar att man att slippa lägga onödig energi på att bygga karaktärer utan snarare vill ha en historia fylld av platta stereotyper. Nu kör vi:
Dvärg 
Egenskaper: Tjock, fryntlig, klumpig, skäggig. 
Övrigt: Typ alltid med yxa i hand och är nästan aldrig kvinnor. Hermafroditer?

Alv  
Egenskaper: Kall, odödlig, gåtfull. 
Övrigt: Talar på ett mycket enerverande sätt i gåtor mest i hela tiden (när man läser vill man mest ruska om dem och skrika TALA UR SKÄGGET (trots att de aldrig har skägg)!

Orch 
Egenskaper: Dum, ful, sadistisk, hunsad. 
Övrigt: Ondskans hantlangare.

Människan
Egenskaper: Vanlig, lynnig, falsk och vissa fall plikttrogen och dygdig. 
Övrigt: kanske den ras med störst individuella skillnader. Kan både vara onda lata oärliga och overkligt och irriterande ridderliga. Ofta de som till största delen befolkar världens städer.

Naturfolk 
Egenskaper: Naturlig, klok, stingslig. 
Övrigt: Arg på allt. Känner sig orättvist behandlad. Kan ofta förvandlas till ett Djur. Typ varg eller kanske björn, som Persbrandt.
Är det detta som får en att förvandlas till Björn, Beorn?
Ondskans väsen 
Egenskaper: Ond, mäktig, magisk. 
Övrigt: Är ond, mäktig och vill göra världen till en förfärlig plats. Allt på oklara grunder. I vilken annan genre som helst, ungdomsböcker om ett fotbollslag från landsbygden som går upp i högsta serien inkluderad, skulle en sådan karaktär vara på tok för osannolik och oklar. Men i fantasy är denna är nödvändig. Tips: Ska du ta bort en av raserna ta INTE bort denna. Det blir inte mycket till fantasy då.. Står mer om denna typ i andra delen av "Att göra fantasy".
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar