fredag 27 november 2015

Att tillfredsställa en val

I en tid då lögner snabbt får fotfäste och sprids över nätet vill jag vara en motvikt. Kanske den enda motvikten värd namnet. Det är också en viktigt syfte med denna publikation. Med min vassa satir blottar jag orimligheten i hur verkligheten på andra håll framställt, tänker jag och vet att ingen håller med mig. Många menar att detta inte behövs. Många anser sig nämligen vara källkritiska och genom denna källkritik sitta inne på sanningen. Här begår de sitt första misstag. Att vara så självgod att man verkligen på fullt allvar kan hitta en objektiv sanning genom att ta del av uppgifter i olika former. Varför skulle just den lilla kombination av källor du valt att basera dina teorier på vara den som gör att du kan dra slutsatser om något? Tänkvärt va?

Apropå sats. Jag söker på "val sperma". Översta länken ger att en valsats innehåller 400 liter sperma (oklart vilken typ av val). Nästa sökning. På engelska "Whale sperm" alltså ger en länk som anger 400 GALLONS. Nästa sökning på "gallon liter" ger att en gallon är 3.78541178 liter. Lika stor är följaktligen kvoten mellan det dessa två högst rankade sökträffarna vid när det gäller valsperma. Troligtvis handlar det att någon i idiot (troligtvis sosse eftersom denna fakta i den svenska versionen låg på någon slags socialdemokratisk portal (googla själv för mer info)), sett en siffra och skitit i dess enhet vid sin faktainsamling. Men inget är säkert? Hur ska man veta?? Här kommer det gamla ordspråket "själv är bäste dräng" ganska naturligt till mig: Vill du nödvändigtvis ta reda hur stor en valsats är gör följande..

1. Hitta en val (OBS hane).

2. Ta upp den på land

3. Runka/sug av den i vanlig ordning gäller lugna rytmiska men bestämda tag (min gissning))

4. Efter ejakulation, samla ihop sperma i en väl tilltagen behållare.

5. Ta ett litermått och häll ut sperman i avloppet genom att fylla litermåttet i behållaren och hälla ut det i toaletten/handfatet (om du mot förmodan inte vill spara 'kärlekssaften'). Glöm inte räkna antal.

6. Det antal du kommit upp när behållaren är slut, är det antal liter en valsats innehåller. *

7. Forsätt att vara källkritisk och bekräfta allt genom egna observationer INNAN du tar det för en sanning.  



Både val och källkritiker nöjda efter en förmiddag av faktainsamlande

 

*) Vill man ha ett säkrare mer representativt värde gällande alla valar, gör om proceduren på ett större antal (han)valar.

söndag 22 november 2015

Come back.. igen

Visst är jag hopplös va? Haha.. Tok-Frans. Försvinner och kommer tillbaka. Igen och igen. Faktum är att jag har hel del att brottas med. Det som den medelålders till äldre kulturarbetarmannen (som jag själv förutom att jag faktiskt har en inkomst som inte är bidrag från någon offentligt kulturstöd) brukar referera till som "inre demoner". Dessa inre demoner ska jag inte här och nu tråka ut er med. Men kortfattat handlar om hur jag vill framstå i vad jag gör. Faktum är att har haft så mycket med mig själv och min mentala hälsa att jag borde ha stoff för en självhjälpsbok. "Självhjälpsbok, va?? Det " tänker den trogna läsaren som har sin bild klar för sig om mina preferenser. Ja, det ligger mycket i det, för att förekomma sådana tankegångar. Inte skulle jag skriva en självhjälpsbok på fullt allvar. Men tanken har slagit mig och uppehållit mig den senaste tiden. Men då har det handlat om att skriva en med lite satirisk syra. Med en form av raljerande ton mot självhjälpsindustrin och alla dess klyschor, banaliteter och glättiga estetik. Nu blir det inte så. Som vanligt när jag gott dessa matcher motsatta intressen i mitt huvud (för det är långt ifrån första gången det sker, snarare är de en del av mig), drar jag alltid slutsatsen att vägen att just genom självreflektion komma fram till något är obefintliga. Men ett självhjälpstips vill jag ändå ge, främst till mig själv: 

Låtsas vara den person du vill vara (så blir du för varje stund den personen lite mer).   

I detta inläggs sista stycke brukar jag av tradition utlova tätare inläggsfrekvens. Det gör jag inte den här gången. Istället låter jag 'pennan tala' (och utlovar därmed implicit ändå högre inläggsfrekvens framöver). Den trogna läsaren, som är klok inte endast på grund av att denne regelbundet läser denna publikation, utan även på grund av att denne har förstånd nog att ta förra meningen med en stor nypa salt. På återhörande.