onsdag 4 december 2013

Vägen in i amatörgeologin

Att komma in sociala sammanhang man tidigare inte varit med i är alltid svårt. De outtalade spelregler som gäller är inte självklara utan ofta något som har växt tillsammans med sammanslutningen och människor. Den är inte statisk utan ändras ständigt. Men när man som utomstående ska närma sig en sådan sammanslutning av någon anledning finns det verktyg för att underlättar den ofta smärtsamma 'inkluderingsfasen'. Ett effektivt verktyg i detta sammahang är att lära sig jargongen. Det kändaste exemplet på det är kanske ungdomsledaren som lärt sig 'snacka med kiddsen på kiddsens språk', med blandat resultat. 

Själv fick jag anledning att använda mig av denna metod när jag försökt komma i kontakt med personer med geologiintresse. Jag misstänker att en hel del av mina läsare går i samma tankar. Därför kommer här några bra ord och fraser att använda sig av i amatörgeologiska sammanhang. Använd dem gärna och ofta och du ska se att du snart tillhör den innersta kärnan:

1. Sten-prefixet. Klassiker. Styrkan ligger i bredden av användningsområden och skapar dessutom snabbt en avväpnande stämning. Extempel: "Det var stentufft att gå upp i morse."

2. Betona och ändra delar av ord som kan associeras med bergarter. Visar att man verkligen har koll på sina stenar. Exempel: "Jag älskar Sverige framför allt för årstidernas SKIFFERningar"

3.  Ta med så många stenreferenser som möjligt i en mening. Bra att ta till vid ett pressat läge. Bryter mönster, och is. Exempel: "Att ha bra BERGgrund att stå på är en förutsättning för den STENsäkra att PIMPSTENa utan att TÄLJ(a )STENen under GRAN(it)en.


Exempel från verkliga livet. Jag ställde en fråga på Ullricehamns geologisektions hemsida. Att jag än inte har fått svar beror troligen på att samtliga medlemmar utraderats av någon smittsam sjukdom. Troligen njursten. Annars skulle de svarat. Det är jag stensäker på.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar