söndag 9 mars 2014

Att göra fantasy - del 4 "Historien"

Vi har kartan, Ondskan och raserna på plats. Nu är det dags att blanda en härlig kompott med dessa ingredienser kallad "berättelsen". Här finns det inget större utrymme för fantasin: Nej, här handlar det först och främst om: 
- Etablera karaktärer som historien handlar om. 
En eller ett antal karaktärer att följa (oftast en huvudkaraktär med vänner/bundsförvanter. Men historien kan utöver det presentera parallella sidohistorier som vävs in. Snart blir det så komplicerat att man helst ska upprätta ett relationsdiagram och parallella storyboards för att inte gå bort sig i intrigerna).

- Startpunkt för berättelsen
 De bor i nått mysigt litet land, gärna lite i utkanten av händelsernas centrum (där de stora mäktiga rikerna där de stora städerna finns). I denna lilla idyll börjar rykten om mystiska främlingar florera. 

- Huvudkaraktärens betydelse för världen
Snart blir våra huvudkaraktär varse om att har något (en sak eller en egenskap) som gör att ondskan vill åt denna. Oftast är denna händelse, huvudkaraktärens öde nämnt i kryptiska profetian från en forntid. 

Nu är alla pjäser på plats och nu kan historien på allvar dra igång. Karaktärerna som historien följer råkar snabbt illa ut och tvingas fly, jagad av dessa mystiska figurer. Här får de undantagslöst, förr eller senare hjälp av mäktiga "goda" krafter som känner till profetian (här kan man argumentera mot att profetian ofta innebär att huvudkaraktären kommer rädda världen. Varför anstränga sig då? Profetian kommer ju ändå få rätt, om man nu tror på den. Med det är en annan diskussion.) Sen följer fantastiska hisnande äventyr fyllda av onda väsen, jakter genom mörka skogar, bland förrädare i stora städer och bland de styrande i de mäktiga länderna, episka slag. Allt detta är en transportsträcka mot det ögonblick då hjälten, det vill säga vår huvudkaraktär, till slut besegrar ondskan. Det sker dock inte i en handvändning. Helst ska historien sträcka sig över mängder av böcker. Ofta så många att det inte räcker för en författare under sin livstid att komma till detta ögonblick. Ofta hamnar historien i såpa-fällan. Dvs ett evigt ältande av små intriger fram och tillbaks där huvudstoryn blivit sekundär eller helt tappats bort. Har du kommit hit, då kan du vara trygg med att du skrivit en bestseller inom denna genre.
Inte så långt från Fantasy som man kan tro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar