onsdag 30 juli 2014

Ett tidsdokument

Koka lite te (eller kaffe). Slå dig ner framför tv:n/datorn/telefonen/läsplattan och ägna 57 minuter åt detta:
http://www.oppetarkiv.se/video/2014971/armens-tatto-88

....

....
....
Är du klar? Tankeväckande? Eller hur? Det handlar alltså om ett gäng militära musikplutoner från alla världens hörn som marscherar runt i en Mälarforum under tre dagar inför 20 000 människor 1988. Ulf Elving som kommentator tar oss tittare med stadig hand genom östtyska, amerikanska, ryska och såklart nordiska musikkårer.


Det som är intressant med detta klipp, om man nu inte har en fäbless för denna sortens uppvisningar (vilket indikerar att du med all sannolikhet är över 60 år), är att synliggör på ett ypperligt tydligt sätt att 1988 verkligen var en annan tid, inte bara på grund av bristen på webb, smartphones och annan teknik som vi i dag tar för given.Det som kittlade en till den grad att man tar sig till Strängnäs och Mälarforum för att få uppleva något då, vilket det inte alls idag (om jag får sticka ut hakan och gissa). Mer än just som tidskapsel är det väldigt kittlande att se detta. En resa inte så långt tillbaka i tiden men ändå till en helt annan värld. 
Här ägde alltså allt rum, under dagarna tre.
Anar man pepp?
"nej nej vi är inte i albert hall, utan forfarande i mälar forum" - Ulf Elfving skojar till det under sändningen


torsdag 24 juli 2014

Belgien

Belgien är ett land som ligger mitt i Europa. Där ligger EUs 'huvudstad' Bryssel. Ändå är det ett land man inte vet så mycket om. Om vi raskt lämnar det otäcka ämnet pedofili så är det inte mycket man vet om Belgien. Fotboll, choklad(??), Tintin. Hur lyckas då Belgarna hålla sig så anonyma. Gissar att de lever ett stillsamt liv, åker sina husbåtar, har hängslen och trivselvikt. Har en osund konservativ/smygfascistiskt politisk syn. Det vill säga, de är så nära medeleuropén man kan komma. EU har länge sökt en identitet. Jag har hittat den åt dem i Belgarna. Synd bara att den är så förbannat oattraktiv att jag nog hellre identifierar mig som nordbo. För man kan ju gissa att samma sak som gäller husbilsägare gäller även husbåtsägare, det vill säga det är något som inte står rätt till med dem, något jag kommer utveckla inom kort. Kanske redan i nästa inlägg.
Bilden är visserligen från Holland men mer Belgiskt (och i förlängningen europeiskt) än så här blir det inte.

torsdag 17 juli 2014

Förr i världen

...när jag var liten var det väldigt annorlunda att vistas på kontor jämfört när man besöker en sådan inrättning nu för tiden. För det första alla dessa åbäken till maskiner! Syftet med dessa var framför allt att på något sätt och till och från någon form föra över data från analog till digital form och tvärtom. Det var på den tiden, alltså nästan all tid jag levt fram till kanske fem år sedan världen, opraktiskt nog, var beskaffad. Här hittar vi telefax, scannern, plottern och många många fler (som jag inte kommer på nu). Men om vi för en stund bortser från vad man ser och öppnar andra sinnen är det ett där man kan förnimma en markant skillnad jämfört med för 25-30 år sedan, nämligen luktsinnet. Folk rökte alltså som borstbindor (även om de nödvändigtvis inte var så att borstbindare var överrepresenterade som storrökare). Det var därför alltid en speciell känsla att för mig som barn lämna vårt rökfria hem och bege sig till farsans kontor. Under tiden kunde jag springa i korridoren och kolla på lampan med fem olika lampor (fyra som bildar hörn och en i mitten) som när de blinkar i en viss kombination indikerar det att en person har telefon med sin STATIONÄRA telefon och/eller gå och ta en läsk i läskautomaten. Sen kunde man gå till fikarummet och se att Hans nu har suttit där i över en timme men ska nog snart "tänka på refrängen". Den här tiden känns verkligen avlägsen och en evighet sen. Samtidigt så nära att lukterna (framför allt röklukten) fortfarande sitter kvar på näshåren (jo jag har trimmat dem).

Ja, det var väl det. En liten tidskapsel från förr i form av mitt grumliga minne. Ett ganska vackert sådan (som den gestaltas i mitt huvud åtminstone) över 80-talets Sossesverige på då helt vanligt kontor.

Så här såg det ut, dvs som idag fast med större maskiner, cigarett och lite sämre tandstatus (generellt), förr i världen.