torsdag 27 augusti 2015

Misstänkt magi i SM i bänkpress

SM i bänkpress brukar vara en stillsam historia där det sällan händer något som får någon att höja på ögonbrynen. Några stora män (och kvinnor) ligger ner och lyfter tyngder medels en stång som lyfts från brösthöjd till rakar armar påhejat av ett gäng andra stora män (och kvinnor för all del). Men årets upplaga var det något helt annat. Redan en halvtimme in i tävlingen, då endast några få män hade lyft någon skivstång (kvinnorna började senare) äntrade en i dessa sammanhang sällsam figur lokalen. Klädd i grå kåpa och med stor stav rörde han sig över Sätra gymnastikhall där det hela ägde rum. Det tycktes enligt ögonvittnen att han flöt fram över laminatgolvet. Ansiktet var så när som på de stora bruna ögonen täckt av ett skägg. Ett skägg som sträckte sig ner över kåpan ner till magen och mätte säkerligen två alnar. Den sällsamma vandringen, som fick det mesta att stanna upp i den av talk doftsatta lokalen, slutade framför en av bänkar där själva pressen (lyften) ägde rum. Det som hände svårt att beskriva, enligt ögonvittnen. Men i en overkligt snabb svepande rörelse tog sig den gamla mannen, uppskattningsvis 400 år gammal, ner till liggandes på rygg på bänken. Sen började han lyfta. Började försiktigt på 150kg. Med små gester med de smala knotiga fingrarna tecknade han efter att fler tyngder att läggas på. Denna procedur upprepades ett oräkneligt antal gånger. Till slut var alla tyngder i lokalen påhängda på den stång som åldringen med overklig stadighet lyfte. 2565kg blev det vinnande resultatet. SM-guld och champanjesprut följde sedvanligt. 

Vad mannen hette fick aldrig någon riktigt svar på, då han på frågan om namn och klubbtillhörighet svarat med klar hög stämma som hördes tydligt för alla i lokalen "jag är beskyddaren från de röda bergen till det stora blå havet, skaparens tjänare, mörkrets bödel och det eviga ljusets bärare". Med den informationen trodde sig kansliet att han antagligen hade sin klubbhemvist från någonstans i norrlanddistriktet men ingen kunde veta säkert. 

Eftersnacket handlade om huruvida mannen använt sig av magi under lyften. Något som enligt stadgarna inte är tillåtet. Samtidigt ligger metoderna för att upptäcka spår i blod eller utandning av denna form av magi på forskningsstadiet och de hjälpmedel man använde sig av den här dagen i Sätra gav inga utslag. Man kunde indikera ovanligt höga värden av röda blodkroppar men inget som inte hamnade inom tillåtna gränser. Provarna är nu skickade till centralförbundet för ytterligare analys men innan provsvaren offentliggjorts har spekulationerna och diskussionerna varit högljudda och fragmenterande. Några tycker man borde släppa magin fri. Andra menar man aldrig kommer få status som en seriös idrott så länge ens något som påminner om magi (kåpa, stav, långt skägg och att prata i gåtor exempelvis) förekommer under tävlingar. 

Vad tog den sällsamma kåpförklädda varelsen vägen? Ingen vet men i utkanterna den mörka skogen bakom bergen har iakttagelser gjorts av en lång gänglig gestalt som tycks flyta fram över markerna talandes med skogens väsen, som skulle kunna vara den nyblivna mästaren i bänkpress, åtminstone fram tills provsvaren kommer. 

Ingenting mot vad den hemlighetsfulla gamla mannen "bänkade".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar