söndag 29 september 2013

Sjöfartsnytt

Filmen kom ut 2001 under regi av Lasse Hallström. Jag har aldrig sett den här filmen och kommer antagligen aldrig göra det. Trots det är det en film som väcker känslor hos mig, framför allt för att titeln ger associationer till ett nyhetsprogram på SVT med sändningstid mellan kl 17-18 snarare än en dramafilm baserad på en bok av Annie Proulx. 

Den handlar om en snubbe som kommer hem till sitt barndomshem, en liten fiskeort i Newfoundland efter en lång tids bortavaro och bla bla bla. Ni fattar, drama. Inga biljakter. Ingen porr. Ingen båttävling på Göta kanal. Drama helt enkelt.

Hade däremot jag regisserat Sjöfartsnytt hade upplägget varit följande: En blå bakgrund som vi smäller upp i studio 1, SVT Umeå. I förgrunden sitter en gammal/övre medelålders man bakom ett skrivbord och läser upp sjöfarts-relaterade nyheter från olika hamnar och fiskeläger i Sverige. Han kan till exempel vara Bengt Öste. Bengt Öste passar faktiskt väldigt bra med tanke på hans fiskeintresse och erfarenhet med TV inom det såväl det marina området med "Visst nappar det" som med nyhetsprogram (Rapport). Nackdelen är att han är död sen nio år tillbaka. I bakgrundens övre högra hörn, från tittaren sett, syns en bild som illustrerar nyheten som Bengt läser upp. Det kan vara en bild på en fyr, en fiskebåt eller en torsk exempelvis. Slutet av programmet kommer ett stående inslag av lättsam karaktär. Det kanske är någon fiskare som smyckat sin båt med ett segel föreställande Thomas Ravelli. Detta är till och med mycket troligt att detta inslag handlar om just det i ett avsnitt från sommaren 1994 då ju Thomas Ravelli räddade en straff mot Rumänien i kvartsfinalen i fotbolls-VM. En tid där en dylik programidé förövrigt antagligen nått sin höjdpunkt tittarmässigt.

Bengt Öste, troligt nyhetsankare i "Sjöfartsnytt" (lägg märke till ordvitsen)
Så då har vi rett ut det. Sjöfartsnytt borde alltså vara ett nyhetsprogram, om nyheter inom sjöfart, med regionalt fokus. Tack för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar