söndag 19 oktober 2014

En mer tillgänglig konstscen

'Ska det föreställa konst?'* Den otroligt trötta åsikten är den vanligaste invändningen mot modern konst. Problemet med människor som har den typen av uppfattning om konst är att de inte förstår hur konst ska upplevas. Lite som att jag skulle gå och se amerikansk fotboll. Eller ännu värre, simhopp. Jag vet där inte vilka regler som gäller och vad som gör ett hopp just till ett snyggt hopp. Man måste kunna spelreglerna så att säga. En rostig plåt på ett podium kan i en kontext bli något mycket intressant och skapa en upplevelse för betraktaren. Om denne är mottaglig för det syfte för konsten är skapad.

Många museer och andra utställare tar greppet att genom en liten text (eller längre text) som förklarar vad konstnären vill förmedla med sitt verk. Detta som en slags brygga för gemene man att förstå just kontexten. Det är fantastiska små skapelser som är som konstverk i sig. 

Men är detta tillräcklig för att Bert Karlsson, Skara (figurerat namn och ort) ska förstå Guggenheims alster? 'Nej' svarar nu allt fler. Därför har man på en del utställningar även börjat med an förklaringstext till förklaringstexten. I Sverige och hela norden är Moderna Museet i Stockholm först med detta under utställningen 'Svart Snö'**. RundaOrd kan stolt presentera tre bilder som museet 'läckt' till 'oss'. Det är inte utan att man måste tillstå att det är ett spännande grepp som nog kan få den mest inavlade bondläpp på sommarbesök i storstaden att lämna kinabufféerna och souvenirbutikerna längs Drottninggatan och med foppatofflor och snus rinnande ner för mungiporna hasa sig ut mot Skeppsholmen för att få avnjuta högkvalitativ modern konst.


PS. Tack tack moderna museet!!

*) för maximal retorisk effekt, föreställ er att detta sägs på grov västgötska.


**) Kan heta typ "Verkningsgrad", "Reflections in The Space and Beyond The Limits of Time" också som ju konstutställningar också kan heta. Men ja, ni fattar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar