måndag 22 juni 2015

Livet på luckan

Gillar du att bli utsatt för mild pennalism? Gillar du vapen? Gillar du att äta, skita och dö ihop med ett gäng andra lätt homofobiska 20-åriga snubbar? Då kanske lumpen kan vara något för dig. "Hur gör man då för att gå med i lumpen" tänker du kanske. Där gör du redan ditt första fel. Du väljer inte lumpen. Lumpen väljer dig. Hur? Ja det ska du snart få veta. Häng med bakom kulisserna på 'lumpen'.

Du vaknar upp en dag efter kanske en våt natt (eller inte) av att posten dimper ner på hallmattan med en duns. Du har lärt dig höra på dunsen att den innehåller i Mitt i-tidning och ett myndighetskuvert. Du vaknar till lite och går (naken kanske) till hallmattan och plockar upp brevet. Mitt i-tidningen låter du ligga kvar, eller inte. Brevet innehåller en 'inkallelseorder'. 'Vad fan är det?' tänker du sömndrucken. Jo. Det är en order där du kallas in. Kallas in till det som folkmun kallas lumpen. Millitärtjänst med ett lite finare ord. Du ska lära dig leva under miserabla förhållanden med matintag från en illaluktande burk (så kallad snuskburk) ute i rått skandinaviskt klimat och lite rengöring av vapen. Du vara i de trygga händerna på några människor vars styrka kanske inte är kontakten med sitt känsloliv. De kallas befäl. Jag återkommer till dem.. Låter det kul? Är du dum i huvudet? Tur för dig.  För i så fall hade du inte blivit inkallad. Lumpen väljer nämligen de som är bäst. Bäst när det kommer till styrka (både fysisk och mental), uthållighet och just intelligens.

Väl på plats kommer du snabbt få nya vänner, varesig du vill eller inte. De s.k lumpenpolarna. De kommer bli som bröder för dig. Vare sig du vill eller inte. Här gäller det att anta en gränslös inställning. En sund utgångspunkt för den egna mentala hälsan är att inte några som helst krav på taktfullhet, tillbakahållet språkbruk eller lite 'busiga' upptåg. Det som i andra sammanhang brukar lite tråkigt brukar kallas trakasserier kallas här det betydligt mer positivt laddade 'livet på luckan'. Luckan som man kallar logementet som i sin tur det rum du och dina tio 'vänner' sover i. Som du märkt är det inte endast förmågan att skjuta en fiende som på 40-tals manér bestämt sig för att invadera de småländska skogarna, utan man får även en uppsättning nya ord att utöka sitt ordförråd med.

Men det som verkligen skiljer lumpen från allt annat du varit med om tidigare, eller kommer vara med om för den delen, är befälen. Det handlar alltså om människor som brinner för det militära till den grad att de valt att ägna sitt liv åt den. Redan efter ett veckor där man regelbundet leds av dessa befäl förstår man hur bra det är att de har denna oas att leva i. Här får de leva med tydliga ramar som reglemente, befälsordning och deras egna nycker (när de själva har befälet) ger dem. Någon kanske får för sig att köra mot ett gäng 18-åringar med bandvagn så att de ska lära sig att skjuta mot en fiende när denna kommer ('när' inte 'om'). En annan kanske har blivit utslängd från kyrkan pga kvinnoprästmotstånd och hittar då sin fristad hos militären. Där får han också i egenskap av befäl möjlighet att predika sin religion. I lumpen finns kort sagt plats för alla. Åtminstone alla som inte hittat sin plats det vi andra brukar kalla verklighet.

Så in på luckan, daska kuken i ansiktet på han i slafen under, smörj in ett vapen och ge dig ut i fält med snuskburk och gasmask. Låt dig falla, falla ner i ett rökfyllt tält en novembernatt. Du är i armén, nu. Du är i armen, nu.

Slarv av vård av persedlar(saker) bestraffas av befälen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar