fredag 30 maj 2014

Liten tuva välter ofta stor last - en analys

Ni känner alla till ordspråket i rubriken? För de som inte gör det kommer här en kort sammanfattning (övriga kan hoppa över kommande stycke):

Ordspråkets huvudtes är att en liten tuva (man får anta att det liten syftar till det storleksmässigt) ofta välter stort lass.

Jag fastnar direkt för valet av ordet "ofta" (välter stort lass). Vad som åsyftas här lämnas till stora delar öppen för tolkning. Sker det "ofta" i tid? Lägger man ihop hela mängden tuvor som finns i världen så kan man nog säkert skriva under på att det någonstans i världen välts något som kan betecknas som stort lass av en liten (vad det nu innefattar) tuva i så pass tätt intervall att det kan betraktas som "ofta". Menar man däremot att en individuell tuva ofta välter stort lass finns det inget som helst belägg för att detta stämmer. Låt oss säga att det finns 200 000 000 000 små tuvor i världen och låt oss vidare säga 300 000 000 stora lass i världen innebär det att om en majoritet av tuvorna skulle betecknas ofta välta, säg en gång per månad så skulle varje lass vara tvungen att välta i genomsnitt 15 ggr/sekund. Nej, det rör sig nog om slarvig formulering.. Man borde istället lite mer korrekt kunna formulera det hela så här:
"Världens total bestånd av tuvor med en storlek mindre än 1 dm^3 välter gemensamt stora lass (minst 20kg) med hög regelbundenhet.


Inte lika slagkraftigt kanske. Men korrekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar